Sikkerheden i Brasilien

Sikkerheden i Brasilien er generelt god, og politiet gør en aktiv indsats for at fastholde den god. Det er derfor lidt uretfærdigt, at Brasilien har et lidt dårligt ry, når det kommer til sikkerhed. Faktisk er Brasilien mere sikkert end mange af de lande i Asien, som danskere flittigt rejser til.

Læs mere nedenfor

De fleste har sikkert hørt historier om, at sikkerheden i Brasilien ikke er så høj. Det er dog ikke tilfældet. Desværre spreder dårlige oplevelser sig hurtigere end fortællinger om gode. Brasilien er naturligvis mere usikkert end Danmark, men det er særligt i storbyerne, Rio de Janeiro og Sao Paulo, og i særlige områder.

Med lidt simple forholdsregler, som ikke er svære at følge, begrænses risikoen rigtig meget. I øvrigt kan jeg sige, at jeg ikke har oplevet noget kriminalitet i min tid i Brasilien.

Langt de fleste mennesker, som rejser til Brasilien, kommer hjem med tusindvis af eventyr i rygsækken. Og vores mål er, at det også skal være din oplevelse af vidunderlige Brasilien. Det er dog vigtigt, at man ikke underspiller risikoen for en dårlig oplevelse, fordi selvom Rio de Janeiro og Sao Paulo i en undersøgelse af 60 byer i sommeren 2019, kom ind 10 pladser bedre end Bangkok, er det ikke perfekt.

Historier om sikkerheden i Brasilien

Uligheden i Brasilien er ret stor, og mange mennesker lever i fattigdom. Dette medvirker til opfattelsen af, at sikkerheden i Brasilien er bekymrende. Fattigdom gør dog ikke folk til dårlige og kriminelle mennesker, men det kan desværre resultere i desperation, som i nogle tilfælde kan føre til kriminalitet.

Historier gennem tiden fra politiets kampe med de kriminelle i favelaerne kan desværre efterlade både en forkert indtryk af Brasilien som hele og af favelaerne. De voldelige kampe, som man især så i 90’erne, er langt fra så udbredte længere. Opgangen i verdensøkonomien er også kommet de fattige i Brasilien til gavn. Særligt i starten af nullerne blev der gjort en stor indsats fra regeringen for at hjælpe fattige og lavindkomst familier i Brasilien.

I optakten til VM i fodbold og OL i Brasilien blev der skrevet og sagt meget om tilstanden, men der blev også gjort meget. Ligesom mange andre lande er Brasilien ikke længere, som det var i 90’erne. I dag vil vi jo ikke have noget imod at rejse til Syditalien, men i 90’erne var der godt gang i mafiaen dér.

Jeg har hørt historier, om direktører fra store virksomheder, som bliver fløjet på arbejde i en helikopter. Jeg troede, at det var pga. risikoen for kriminalitet, men efter at have oplevet trafikken i myldretid, forstår jeg, hvorfor de tager denne luftgenvej.

Faveler

Favelerne er områder med meget lave huslejer, hvilket gør, at det tiltrækker fattige folk og folk med lave indkomster. Den første favela, Rocinha nær Rio de Janeiro, opstod efter et internt oprør i det Nordøstlige Brasilien i 1800-tallet. For at få mænd til at melde sig til at nedkæmpe oprøret, tilbød regeringen, at man ville få et hus, når oprøret var slut.

Oprøret blev nedkæmpet, men soldaterne fik ikke det lovede hus. De to derfor et landområde, hvor de kunne bygge deres egne huse. Dette område kaldte de for favela, som er navnet på en blomst, som voksede meget på den bakketop, hvor de bekæmpede oprøret.

Favela er derfor et smukt og betydningsfuldt navn. Selvom man godt kan få den opfattelse, at det betyder noget andet.

Favelaerne er ikke som andre ”slumkvarterer” rundt om i verden. Dette skyldes, at mange af beboerne har almindelige jobs, fx som bygningsarbejdere. Om dagen bygger de huse til resten af befolkning, mens de i deres fritid bygger deres egne og andres huse i favelaerne.

Den første favela, Rocinha, ligger fx midt mellem to rige kvarterer. Den er i øvrigt et besøg værd. Den ligger på en skråning, som giver en fantastisk flot udsigt udover Rio de Janeiro. Det er en god og tryg oplevelse. Tag kontakt til os, og vi kan henvise dig til en guidetur med en italiensk skolelærer, som bor i Rocinha, hvor han arbejder for en velgørenhedsskole. Turen er gratis, men en donation til skolen er altid velkommen (fx 100 kr.).

Områder hvor det er godt at være varsom

Som en grundregel kan du bevæge dig alle steder i Brasilien, så længe det er dag. Derudover er det en god grundlag kun at gå steder, hvor det er oplyst om aften, og der er andre mennesker. Så hold dig fra parker og ødegader.

I metroerne og busserne skal du holde øje med dine ting, fordi der kan være lommetyve, ligesom alle andre steder.

Som beskrevet ovenfor kan favelaerne være en oplevelse, men det er også et sted, hvor man er mere udsat. De bander, der styrer favelaerne, ønsker ikke ballade, hvorfor du som udgangspunkt er sikker i favelaerne. Problemet er bare, at du ikke ved, hvem du skal kontakte, hvis du oplever noget. Det kan gøre dig til et mål. Derudover har de deres egne regler, som giver god mening, når man kender dem. De står dog ikke på skilte ved indgangen. Vores anbefaling er derfor kun at tage i en favela med en guide.

Særligt for Rio de Janeiro gælder det, at Lapa, som er festområdet, har en del lommetyve. Der kan også være problemer med tyverier på strandene.

Særligt for Sao Paulo gælder det, at du skal bør holde dig fra 25 de Marco-gaden og området Cracolandia, fordi her er en større risiko for lommetyve.

Særligt for Amazonas. Manaus er en storby, hvor de fleste rejser ind i Amazonas starter. Her er det en god ide at blive i centrum af byen om aftenen. Hvis du vil se mere af byen, bør du gøre det om dagen. Ift. regnskoven er det et no-go at tage derud alene uden en guide.

5 forholdsregler

  1. Gå ikke på gaden efter solnedgang – tag en Uber eller taxa: De fleste steder hjælper gerne med at bestille med taxa, men det sikreste er at bestille en Uber. Med Uber er du sikker på, at du ikke bliver kørt rundt i byen, og din tur bliver logget med GPS.
  2. Lad vær med at flashe dine værdier: Hvis du ikke skal bruge det, lad det blive på hotellet. Hvis du betaler kontant eller gerne vil tage et billede af noget, så gør det forholdsvist hurtigt. Der er ingen grund til at vise dine værdier frem.
  3. Brug kreditkort: Du kan betale med kreditkort næsten alle steder. Selv hos sælgeren af kokosnødder til 3 kr. på stranden. Brasilianerne bruger deres kreditkort fremfor kontanter. Gør det samme. Hav lidt kontanter til små ting, men ikke mere end 100 kr. Hav gerne et ekstra kreditkort på hotellet.
  4. Hav ikke det hele på dig og fordel det i forskellige lommer: Der er ingen grund til at lægge alle æg i samme kurve. Det er derfor en god idé ift. lommetyve at efterlade nogle ting på hotellet og at have kreditkortet i en lomme og dine kontanter og mobil i en anden.
  5. Giv dem, hvad de vil have: Skulle du være en af de meget uheldige, som kommer til at opleve et røveri, er det vigtigt, at du lader vær med at spille helt. Giv dem, hellere for meget end for lidt. Gør det hurtigt. En god idé er at tage backup af dine billeder, inden du går i seng.

Afsluttende om sikkerheden i Brasilien

Hvis du vil løbe en tur om aftenen, bør du lad alle værdier blive på hotellet. Det samme gælder mobilen, selvom du bruger den til at måle distance eller høre musik. Bare noget simpelt tøj og så løb et par omkring om blokken ved hotellet. Så farer du heller ikke vild.

Endelig så husk at følge din mavefornemmelse og have det godt. Det er vigtigt ikke at lade frygten overtage, fordi den hjælper ikke. Brug den til at vurdere situationer, som ikke er normale, men ellers så tag en bil om aftenen, og hold dig fra mørke og øde gader.

Sikkerheden i Brasilien er generelt god, og politiet gør en aktiv indsats for at fastholde den god.

Et udvalg af gode hoteller i Brasilien

Majestic
Natal Brasilien

5 stjernet hotel i hjertet af Ponta Negra med en fantastisk havudsigt. Super service og storslået indretning med en restaurant under ledelse af en kendt fransk kok.

Thalassa Hotel
Pipa Brasilien

Et lille paradis omgivet af en tropisk have. Thalassa fokuserer på at skabe rolige omgivelser for dets gæster. Der er derfor rig mulighed for at slappe af eller nyde stilheden med en god bog.

Il Nuraghe
Canoa Quebrada Brasilien

Fint hotel med en dejlig 36 m udendørs pool og gode værelser meget tæt på byen.