Karneval - en storslået oplevelse for livet

Karnevalet i Brasilien er en kæmpe oplevelse. Det er brasilianernes fest, og det bliver ikke mere autentisk end det. Musikken, dansene, dragterne, mad og stemningen er så brasiliansk, som noget kan være. Om du er til store parader eller optog i gaderne. Karnevalet har det hele.

Læs mere nedenfor

Karneval er en årlig brasiliansk festival, der afholdes før fastens begyndelse på askeonsdag (40 dage før påsken). Den var i 6 dag fra fredagen før til askeonsdag. På den måde svarer det brasilianske karneval til vores fastelavn.

Det er en meget gammel tradition af feste ved fastelavn og karneval. Denne fest havde et praktisk formål, idet vinterforrået kun kunne holde i en periode. Det var altså nødvendigt at spise resten af maden, før den blev dårlig. Dette blev til en fest – fastelavn/karneval.

Ordene fastelavn og karneval

Ordet, fastelavn, kommer, som følge af forbindelsen til fasten. Når vinterforrået var spist, var det desværre nødvendigt at faste, indtil de nye afgrøder spirede omkring påsken.

Historien bag navnet karneval minder om dette. Det kommer fra det romerske ord ”carnelevare”, som betyder at fjerne kødet. Kødet blev således fjernet fra måltiderne under fasten, hvilket nok nærmere skyldtes, at de ikke havde noget tilbage.

Karneval i Brasilien

Brasilien er et kæmpe land. Næsten lige så stort som USA. Det betyder, at kulturen er meget forskellige i forskellige dele af Brasilien. De forskellige karnevalstraditioner varierer fra de forskellige regioner i Brasilien.

Det kan man se i musikken, rytmen, deltagelse og kostumer. I de sydøstlige byer Rio de Janeiro, São Paulo og Vitória ledes store organiserede parader af samba-skoler med 3-5.000 deltagere i hver parade. Disse officielle parader er beregnet til at blive set af et betalende publikum fra store tribuner.

De nordøstlige byer Recife, Olinda, Salvador og Porto Seguro fejrer karneval på en anden måde, idet de forskellige grupper her går i parader gennem gaderne. Hver gruppe går for sig på forskellige tidspunkter og ruter. Som tilskuer kommer du helt tæt på optogene, og du kan følge med dem rundt igennem gader og stræder.

Inspiration fra andre kulturer

Karnevalene rundt omkring er påvirket af de forskellige kulturer, som har påvirket Brasilien. Nogle steder kommer inspirationen fra afrikansk-brasiliansk kultur. Her følger skarer af folk trios eletricos gennem byens gader, danser og synger i de 6 dage, som karnevalet vare. I nordøst er Olinda-karneval unikt, da det er stærkt påvirket af lokal folklore og kulturelle manifestationer, såsom Frevo og Maracatu.

Musikken

De typiske musikgenrer ved karneval i Rio de Janeiro og São Paulo er samba-enredo, samba de bloco, samba de embalo og marchinha. I den nordøstlige region, inklusive Recife/Olinda, spiller de frevo og maracatu, mens de i Salvador spiller samba-reggae, pagode (også en type Samba) og hovedgenre-aksémusik.

Besøgende

Karneval er en stor begivenhed i Brasilien, og den mest populære ferie. I løbet af karnevalsugen festes der på faste områder intens dag og nat. Alene karnevalet i Rio de Janeiro karneval tiltrak 7 millioner mennesker i 2019, en mindre del udlændige. Karneval er således brasilianernes fest.

Karneval i Rio de Janeiro

I slutningen af ​​det 18. århundrede blev “cordões” (bogstaveligt talt “snore”, snørebånd eller strenge på portugisisk) kombineret med “dança do coco” (bogstaveligt talt “kokosnøddans”, en afro-brasiliansk dansetroppeform) introduceret i Rio de Janeiro. Dette var optogsgrupper, der gik gennem bygener med instrumenter og dans.

I dag er de kendt som Carnival blocos (karnevals blokke), der består af en gruppe mennesker, der klæder sig i kostumer eller specielle T-shirts med temaer og / eller logoer. Blocos er generelt forbundet med bestemte kvarterer. De består af en slagtøjs- eller musikgruppe og en gruppe dansere/underholdere. Dette var starten til de berømte og internationalt anerkendte samba-skoler i Brasilien.

Samba-skoler

Samba-skoler er det kulturelle epicenter for paradeshowsne til det brasilianske karneval. Den første registrerede samba-skole blev kaldt “Deixa-falar”, men eksisterer ikke længere i dag. I 1929 blev den første officielle samba-skolekonkurrence afholdt tre grupper. “Oswaldo Cruz” -gruppen vandt konkurrencen med en samba skrevet af Heitor dos Prazeres.

Carnaval-blocos, også kendt som Blocos de Rua (“gadeblokke”) forekommer i næsten alle kvarterer i hele byen og storbyområder, men de mest berømte er dem i Copacabana, Ipanema, Leblon, Lagoa, Jardim Botânico og i centrum af Rio.

Arrangører komponerer ofte deres egne musik temaer, der føjes til performance og sang af klassiske “marchinhas” og samba populære sange. Nogle af de mest berømte grupper er “Cordão do bola preta” (polka prikkede blok), der går gennem hjertet af Rios historiske centrum, og “Suvaco do Cristo” (kristus-statuens armhule), der henviser til vinklen på statuen set fra nabolaget nær Botanisk Have. Monobloco er blevet så berømt, at det spiller året rundt på fester og små koncerter.

Den store fest

Den store fest og konkurrence foregår på Sambadromen. Alle kunstnere på Sambadrome skal bære et kostume. Det er muligt at finde sambaskoler, som mod betaling lader turister deltage i deres optog.

Karneval i Recife/Olinda

Den nordøstlige delstat Pernambuco har unikke karnevaler i sin hovedstad Recife og i sin koloniale hovedstad Olinda. Deres vigtigste rytmer er frevoen og maracatuen.

Ifølge Guinness’ Rekordbog er ”Galo da Madrugada” den største karnevalsparade i verden ud fra deltagerantal. Det betyder “daggryhane”, og som navnet antyder, foregår det om morgenen.

Frevo er en dans i Pernambucan-stil med afrikansk og akrobatisk indflydelse. Den er hurtig og elektrificerende, og danses ved brug af en åben (lille) paraply og hyppige ben- og armbevægelser.

I modsætning til Salvador og Rio inkluderer festlighederne i Recife, Olinda og Itamaraca ikke gruppekonkurrencer. I stedet danser og spiller instrumenter side om side.

Småfester – troças og maracatus, for det meste af afrikansk indflydelse – begynder en uge før karneval og slutter en uge senere.

Et udvalg af hoteller til oplevelse af karnevalet

Kilombo Villas & Spa
Pipa Brasilien

Kilombo Villas & Spa er uden sidestykke. Det er topmålet af luksus. Perfekt for bryllupsrejser til eksotiske Brasilien. Blev brugt til optagelser i Ex on the Beach 4.

Pousada do Toby
Canoa Quebrada Brasilien

Besøg Søren - en hyggelig og rar dansker har slået sig ned med den bedste udsigt udover atlanterhavet, som man kan forestille sig, og så lige ved siden af den hyggelig by Canoa Quebrada.

Manary Praia Hotel
Natal Brasilien

Meget romantisk og hyggeligt hotel helt ned til stranden i vidunderlige Natal. Her er kælet for detaljerne, og servicen er i højsædet. God til bryllups- og sparejser.