Brasilianske drikke

Forestil dig, at solen bager ned på din krop fra en skyfri himmel, mens lyden af bølgerne fjerner alle negative tanker og bekymringer. Det eneste der står tilbage er en umiskendelig lykkefølelse. Det eneste, som kan gøre det bedre, er en kølig drik. Her kommer de brasilianske cocktails: caipirinha og caipiroska til undsætning.

Læs mere og find opskriften på caipirinha nedenfor

Brasilianske drikke er kraftige og smagfulde på samme måde som den brasilianske kultur. De er spændende og tropiske. Lige noget for en dansker, som ønsker at opleve det autentiske og nye.

Brasilianske drikke kan opdeles i to hovedkategorier – med og uden alkohol. Denne opdeling bruger vi nedenfor, hvor du kan læse mere om brasilianske drikke. Du kan også læse, hvordan du laver dem selv, og hvor du kan købe dem i Danmark.

Brasilianske drikke uden alkohol

Kaffe:

Kærligheden til det brune guld er fælles for brasilianerne og danskerne. De drikker kaffe alle dage, men mest om morgen. For det meste drikker brasilianerne deres kaffe med mælk og sukker. Du kan altså sagtens få din almindelig sorte kop “krops-starter” i Brasilien. Du skal ikke være bange for, at de har gjort alt muligt fancy ved kaffen og givet den underlige italienske navne.

Te:

Brasilianerne drikker også te, dog langt fra ligeså meget som danskerne, eller som de drikker kaffe. Deres varianter af te er mindre og lidt anderledes end udbuddet i Danmark. Du kan dog godt få en kop kamilete med honning, hvis halsen driller lidt. Bare vær obs på, at brasilianerne gerne tilføjer lemon og sukker til teen.

Sodavand:

Coca Cola med deres mange varianter har også fundet vej til Brasiliens 220 millioner indbyggere. Du kommer derfor ikke til at mangle dit tilskud af sukker, hvis du ønsker dette, eller i den kaloriefrie udgave, hvis den trækker mere.

Udover de kendte varianter har Brasilien også nogle sodavand, som ikke er så udbredte i Danmark. Det gælder særlig guaraná, som er lavet på den brasilianske frugt guaraná. Denne frugt indeholder dobbelt så meget koffein som kaffe. Du kan også få vindruesodavand, fx Fanta.

Guaraná kan købes i Netto i Danmark. Fanta vindrue udgaven er lidt svære at finde.

Juice og saft:

Brasilianerne drikker mange forskellige slags juice, bl.a. passionsfrugt, vindrue, mango, caju, caja, acerola, ananas, applesin. Du kan også købe sugerrørssaft.

Energidrikke:

Du kan også købe de mest udbredte energidrikke som Red Bull m.fl. Det er ikke noget, som man ser brasilianerne drikker i videre omfang.

Vand:

Drik vand fra flaske. Du kan både få med og uden brus.

Brasilianske drikke med alkohol

Den nationale alkohol i Brasilien hedder cachaça. Det er den næstmest solgte spiritus i verden efter den kinesiske “baijiu” (hvid alkohol). Det er en naturlig spiritus fra Brasilien, som er destilleret direkte fra gærende sukkerrørssaft (det er rom iøvrigt også).

Derudover producerer brasilianerne øl, herunder en majsøl kaldet chicha, vin og en lokal drik på catuaba bark.

Cachaça:

Denne lokale spiritus er i nærmest alle deres cocktails og drinks. Den er klar som vodka, men har ligesom rom mere smag, fordi den er lavet på saften fra sukkerrør, ligesom rom. Føtex og Bilka sælger forskellige slags cachaça, hvis du ønsker en drink med lidt mere smag i.

I Brasilien findes cachaça i utallige mærker på samme måde, som gælder med snaps og vodka i Danmark. En af de billigeste er Pitú. Den er ikke lavet på rejer, selvom der er et billede af disse på flasken. Det er den simpelthen for billig til.

Øl:

Almindelig brasiliansk øl er ikke noget at skrive hjem om. De billigeste øl er sjovt nok kaldet Skol og skotsk. Navnet er, som det lyder, faktisk hentet fra Sverige. I det meste af verden står Carlsberg for salget af Skol, dog ikke i Sydamerika. I Brasilien er det den næstmest solgte øl.

I de senere år er der startet mange mikrobryggerier, som laver rigtig godt øl. Ligesom det ikke er svært at få europæisk øl. Nogle supermarkedet sælger sågår Faxe.

De to brasilianske bryggerier Brahma (den meste solgte øl i Brasilien) og Antarctica (dem som laver den bedste Guaraná sodavand) gik i 1999 sammen til Ambev, som i 2004 gik sammen med det belgiske Interbrew. Senest er de i 2016 fusioneret med Anheuser-Busch. Det er verdens største bryggeri med øl som Budweiser, Corona, Beck’s, Stella Artois, Leffe, Hoegarden, Franziskaner, Brahma, Skol og m.fl.

Chicha (majsøl):

En særlig sydamerikansk øl er chichaen, som er lavet på majs. Den stammer oprindelig fra Amazonas og Andesbjergene. Det er ikke særlig udbredt i Brasilien.

Vin:

Hvis du ønsker vin, kan du med fordel vælge argentinsk eller chilensk. Landene er tæt på og laver ekseptionelt vin. Vil du prøve noget vin fra Brasilien, skal du gå efter det fra Sydbrasilien. Jo tættere på Argentina, jo bedre.

Catuaba:

Det er en bark på et træ, som vokser i Amazonas. Denne bark siges at have mange positive egenskab, bl.a. at den er et afrodisiak, og bruges i brasiliansk naturmedicin. Den bruges også til at lave drikken Catuaba Selva/Selvagem (kært barn mange navne).

RTD (ready-to-drink):

Ligesom i Danmark kan man også købe en masse RTD’er i Brasilien. Vær bare obs på, at de også sælger rent spiritus på 33 cl dåse. Det gælder fx cachaça af mærket Pitú. Lad dig ikke snyde af, at den kun koster 5 reais (7-10 kr.). Det er 40 % alkohol. Plastiklåget på toppen er der, sådan at du kan gemme til senere.

Cocktails:

Vi er endelig nået til opskriften på den brasilianske nationaldrik caipirinha:

brasilianske drikke - caipirinha

Opskrift på caipirinha

Du skal bruge:

  • 4 cl cachaça (kan købes hos Føtex/Bilka m.fl)
  • 1 limefrugt skåret i tynde både
  • 1 tsk rørsukker
  • Is

 

Kom limen og sukkeret i et glas. Mas det godt sammen, så du får en masse dejlig limejuice ud til at blande med sukkeret. Det giver en god syrlig-sød balance. Hæld cachaça i glasset og fyld med is, helst knuste isterninger.

Hvis du ønsker den lidt mindre stærk, kan du lave den med vodka i steder for. Det hedder en caipiroska.

Du kan også sparet arbejdet selv, fordi denne drik bliver solgt på rigtig mange barer i Danmark.

Velbekomme

Et udvalg af gode hoteller i Brasilien

Majestic
Natal Brasilien

5 stjernet hotel i hjertet af Ponta Negra med en fantastisk havudsigt. Super service og storslået indretning med en restaurant under ledelse af en kendt fransk kok.

Thalassa Hotel
Pipa Brasilien

Et lille paradis omgivet af en tropisk have. Thalassa fokuserer på at skabe rolige omgivelser for dets gæster. Der er derfor rig mulighed for at slappe af eller nyde stilheden med en god bog.

Il Nuraghe
Canoa Quebrada Brasilien

Fint hotel med en dejlig 36 m udendørs pool og gode værelser meget tæt på byen.